مقالات

آشنایی با کرنوگراف در ساعت های مچی

کرنوگراف ساعت مچی چیست
5/5 - (1 امتیاز)

آنچه در این مقاله می خوانید:

گاه ممکن است به هنگام خرید ساعت، فروشنده به شما بگوید این ساعت دارای قابلیت کورنوگراف است، شاید برای شما سوال شود که این قابلیت چه کاربردی دارد؟ همه ما در هنگام خرید ساعت مچی، عقربه های مختلفی را روی ساعت مشاهده می‌ کنیم که علاوه بر زیبایی، دارای کاربردهای مختلفی هستند. در واقع کرنوگراف سیستمی برای ثبت زمان است. این قابلیت در موبایل ها نیز با عنوان تایمر وجود دارد. در ادامه قصد داریم به صورت مختصر به معرفی این قابلیت بپردازیم، پس با ما همراه باشید.

کرنوگراف چیست؟

کورنوگراف (Chronograph)، مکانیزمی است که عملکرد زمان سنج یک ساعت مچی را مشخص می کند و بیشتر با نام کورنومتر شناخته شده است. به عبارت ساده تر، کورنوگراف سیستمی است که به کاربر این امکان را می دهد تا بازه های زمانی را بدون اختلال در کارکرد ساعت برای ثبت و اندازه گیری زمان واقعی، نمایش دهد. ساختار این قطعه در ساعت به این صورت است که سه عقربه روی آن تعبیه شده و به وسیله دو دکمه فشاری می توان آن را کنترل کرد.

تکنولوژی کورنوگراف چیست؟

این ساعت‌ها دارای حساسیت‌های مختلفی هستند. منظور از حساسیت، کمترین واحد زمانی یعنی دهم ثانیه یا صدم ثانیه است، که ساعت می تواند آن را اندازه گیری کند. معمولا این بخش از ساعت، از حساسیت های 1/4 و 1/10 و 1/60  ثانیه بهره گرفته است. مسلم است که هرچه تکنولوژی به کار رفته در این نوع ساعت ها پیشرفته ‌تر و پیچیده ‌تر باشد، از حساسیت بالاتری نیز برخوردار هستند. ساعت هایی با این قابلیت بیشتر کاربرد ورزشی نظیر کوهنوردی، غواصی و سایر داشته و همچنین به دلیل حساسیت و دقت بسیار بالا، در عملیات های هوایی، مانور دریایی و غیره مورد استفاده قرار می گیرد.

این قابلیت نه تنها در انواع ساعت مردانه، که در مدل های زنانه یا حتی ست هم به کار برده می شود و طرفداران بسیاری را نیز به خود جذب کرده است.

تاریخچه کرنوگراف ساعت مچی

عبارت کرنوگراف ریشه در یونان باستان دارد. این کلمه از دو واژه کورنو (Chrono) به معنی زمان و گراف (graph) به معنی نوشتن تشکیل شده است. در سال 1815 فردی به نام لوئیس موینت برای اولین بار از دستگاه زمان سنج یا کرنوگراف رونمایی کرد. هدف لوئیس از اختراع این زمان سنج، کمک به تجهیزات نجومی بود؛ اما در سال 1821 پادشاه لوئی هجدهم، ساعت ساز سلطنتی فرانسه یعنی نیکولاس متیو ریوزک را مأمور ساخت تا یک کرنوگراف برای او بسازد. لویی هجدهم به دلیل علاقه زیاد به پیگیری مسابقات اسب دوانی، قصد داشت با کمک این تکنولوژی، از زمان دقیق طی شده توسط اسب سواران مطلع شود.

تاریخچه کرنوگراف ساعت مچی

پس از آن، در قرن بیستم، هویر ساعت ساز معروف از نسخه مجهز به تاچیمتر رونمایی کرد. تاچیمتر مقیاسی است که در دور لبه ساعت های آنالوگ تعبیه می شود و می‌توان از آن برای محاسبه سرعت بر اساس زمان استفاده کرد. پس از تاچیمتر، برندهای مختلفی روی این موضوع کار کردند تا بالاخره توانستند یک زمان سنج اتوماتیک را اختراع کنند. این اختراع فوق العاده جذاب، نه تنها صنعت ساعت سازی را دگرگون کرد، بلکه امروزه در بسیاری از حرفه ‌ها و فعالیت ‌های گوناگون استفاده می شود.

کاربرد کورنوگراف

اولین کاربرد این قابلیت، خوانایی بهتر است. این قابلیت سبب می شود تا کاربر به راحتی بتواند نمایشگر ساعت خود را مشاهده کرده و آن را بخواند. دومین نکته مهم، سرعت بالای آن است. کاملا مشخص است که رابطه مستقیم بین فرکانس حرکت و سایز نوسانات تنها یک ثانیه است؛ زیرا هرچه فرکانس بالاتر رود، نوسانات کمتر می شود. به بیان ساده تر می توان گفت که میانگین فرکانس حرکت ساعت، در طی زمان ممکن است افزایش پیدا کند و به همین دلیل کورونوگراف های تولید شده، می توانند متناسب با این تغییرات، نوسانات کمتر از یک ثانیه را اندازه گیری کنند.

کاربرد کورنوگراف

ساعت های کرنوگراف به دلیل حساسیت، دقت و سرعت بالا در ورزش‌هایی نظیر کوهنوردی، دوندگی، غواصی، عملیات هوایی، مانوردریایی و ثبت دقیق زمان رکوردها بیشتر کاربرد دارند. استفاده از این بخش در ساعت زنانه برای کارهای روزمره نظیر آشپزی نیز بسیار کاربرد دارد، زیرا می توان به وسیله این قطعه، محاسبه کرد که چقدر از زمان شما گرفته شده است.

علاوه بر این موارد، به دلیل ظاهر جذاب این ساعت ها، افراد یا کودکانی که کودک درون فعالی دارند را ترغیب می کند و سبب افزایش انگیزه فعالیت در آن ها می شود.

پیشنهاد به مطالعه بیشتر: راهنمای جامع سایز ساعت مچی

سه موتوره کرنوگراف یعنی چه؟

این قابلیت با فشار دادن دکمه‌‌های روی قاب ساعت، فعال می‌شود. اصولا، دکمه بالایی برای شروع و توقف زمان سنج ساعت تعبیه شده است و دکمه پایین برای تنظیم مجدد آن پس از توقف (صفر شدن) استفاده می شود. پس از شروع به کار، این قطعه شروع به شمارش و اندازه‌ گیری مدت زمانی می ‌کند که از شروع آن گذشته است. معمولا ساعت‌های مجهز به این تکنولوژی، از سه عدد فرعی و دایره‌های کوچکی که هر کدام واحد زمان خود را اندازه گیری می‌کنند، تشکیل شده است.

معرفی عقربه های کرنوگراف

عقربه شماره 1 دقایق سپری شده را تا 60 دقیقه می شمارد و سپس از صفر شروع می کند. عقربه شماره 2 به این صورت کار می کند که ابتدا دقیقه ها را می شمارد و در ازای هر گردش کامل عقربه شماره 1، یک واحد به سمت جلو حرکت می کند. وظیفه عقربه شماره 3 نیز شمارش ساعت است. در واقع این عقربه AM و PM در ساعت های دیجیتالی را نشان می دهد. لازم به ذکر است که عقربه 1 معمولاً تا زمانی که کورنوگراف راه اندازی نشود، کار نمی کند؛ زیرا این عقربه بیشتر برای اندازه گیری ثانیه های سپری شده مورد استفاده قرار می گیرد. از سوی دیگر، عقربه ثانیه‌ ای کوچکتر معمولاً ثانیه‌ های زمان جاری را اندازه‌ گیری می‌ کند.

نحوه استفاده از کرنوگراف در ساعت های مچی

در ساعت های مجهز به این قابلیت، فقط جنبه زیبایی ساعت‌ را در نظر نگیرید. زیرا این مدل ساعت‌ ها کاربردهای فراوانی دارند و در زمان های مختلف می توان از آن ها‌ بهره گرفت، مثلا برای محاسبه استراحت در محل کار و یا محاسبه زمانی که بایستی طی کنید تا به محل کار خود برسید. این ساعت ها به دلیل برخورداری از زمان شروع و پایان مشخص، برای اندازه گیری فواصل زمانی مختلف بسیار مناسب هستند. همانطور که در بالا نیز گفته شد، این فرآیند را با تایمر گوشی های همراه نیز می‌توان انجام داد.

نحوه استفاده از کرنوگراف در ساعت های مچی

در ساعت های مچی برای اندازه گیری زمان، ابتدا دکمه شروع (دکمه مخصوص کورنوگراف) را فشار دهید تا این قطعه کار خود را آغاز کند و سپس برای توقف، مجددا همان دکمه را فشار دهید تا عملیات اندازه گیری پایان یابد. زمان کمتر از 1/10  ثانیه و نمایش دهنده 60 ثانیه، ثانیه های گذشته را نمایش می دهد. لازم به ذکر است که برخی ساعت ها، فاقد دکمه صفر کردن هستند، به همین منظور برای این کار می توانید چند ثانیه دکمه شروع و پایان را نگه دارید تا صفر شود.

 انواع کورنوگراف

کورنوگراف فلای بک (FLYBACK)

این مدل بسیار پیشرفته و پیچیده است؛ زیرا می تواند در کمترین زمان ممکن، امکان تنظیم مجدد اندازه گیری را فراهم کند. در این ساعت ها زمانی که دکمه پس از شروع فشرده می شود، اندازه گیری متوقف شده و سپس روی صفر تنظیم می شود و مجدد شروع به اندازه گیری می کند. سرعت و دقت بالا، یکی از ویژگی های بارز FLYBACK به حساب می آید که توانسته نسبت به مدل های دیگر، طرفداران بیشتری داشته باشد.

کورنوگراف ساده

کورنوگراف ساده

در این مدل، معمولا با یک یا دو دکمه، اندازه گیری و زمان سنجی کنترل می شود. این دکمه ها قادر هستند فرآیند شروع، پایان و تنظیم مجدد را انجام دهند.

کورنوگراف نواری

این مدل اولین بار توسط فردی به نام ریوسک اختراع شد. ساختار کرنوگراف نواری به این شکل است که نوارهای تعبیه شده در ساعت با سرعت کنترل شده ای، دائماً در امتداد هم کشیده می شوند و هنگامی که فعال می‌شود، یک قلم بر نوار فشار می آورد تا ضبط شروع شده و عملیات اندازه گیری زمان آغاز شود.

همچنین بخوانید: نحوه صحیح تمیز کردن ساعت مچی

تفاوت کرنومتر و کرنوگراف چیست؟

کلمه کرنومتر Chronometer و کورنوگراف Chronograph از نظر ظاهری تقریبا مشابه هم هستند، اما معنای این دو کاملا با یکدیگر متفاوت است. برخی افراد گمان می کنند که این دو کلمه کاربرد یکسانی دارند و شاید دلیل این تصور اشتباه به دلیل استفاده از پیشوند کرونو Chrono در ابتدای در هر دو کلمه است. به همین منظور این امر سبب می شود تا افرادی که به تازگی با این دو کلمه آشنا شده اند دچار اشتباه شوند. برای روشن شدن تفاوت این دو کلمه نیاز است که به ریشه یابی ساختار هر یک از این دو کلمه بپردازیم.

واژه کُرونو Chrono در یونان به معنای زمان است. حال پسوند گراف به معنای ترسیم یا نشان دادن زمان است و به طور کلی تلفیق این کلمه با دو کلمه کرونوگراف و کرنومتر معنی زمان سنج را می دهند اما مفهوم و کارکرد این دو کلمه یکی نیست. زیرا کرنومتر یک نوع زمان سنج است که برای اندازه گیری زمان مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع کرنومتر موجود در ساعت مچی قادر است مدت زمان را از لحظه فشار دادن دکمه شروع تا زمانی که متوقف شود اندازه بگیرد.

از سوی دیگر یک ساعت کرونوگراف، برای ضبط زمان و فواصل مختلف طراحی شده است. به عبارت ساده تر، از این قطعه برای اندازه گیری یک بازه زمانی یکپارچه با حساسیت بسیار بالا استفاده می شود. ساعت های کرنوگراف اصولا دارای 3 عقربه هستند، که هر کدام برای کاری خاص طراحی شده است.

خرید ساعت کرنوگراف

معمولا اغلب افراد در هنگام خرید ساعت ست، مردانه یا زنانه بیشتر به ظاهر آن نگاه می کنند، اما بهتر است علاوه بر زیبایی، به کارایی آن نیز تا حد امکان توجه شود. لازم به ذکر است که کاربرانی که قصد دارند از این قابلیت بهره گیرند، بهتر است در زمان خرید به رنگ صفحه، جنس شیشه و همچنین بزرگی نوشته های روی ساعت توجه کنند. برای مطالعه بیشتر در این زمینه می توانید مقاله راهنمای خرید ساعت مچی مردانه و زنانه را مطالعه فرمایید.

در این مقاله به معرفی کامل تکنولوژی کرنوگراف ساعت مچی و نحوه کارکردن آن پرداختیم، در صورت سوال یا ابهامی می توانید با کارشناسان ما تماس گرفته و راهنمایی های لازم را دریافت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *